Werkwens

  • OVER ONS Nieuws 1
  • OVER ONS Nieuws 2

Finance vs. IT: wie moet leading zijn in de implementatie van cloud computing?

Lange tijd was de IT-afdeling verantwoordelijk als het ging om het al dan niet omarmen van cloud computing. Inmiddels praten boardrooms volop mee over de adoptie van de cloud. Onder financiële bestuurders gelooft maar liefst 94 procent dat cloud computing van belang zal zijn voor het succes van hun onderneming in de komende 12 tot 18 maanden. Toch speelt maar 1 op de 10 CFO's in Nederland een centrale rol in de discussie of cloud computing al dan niet ingevoerd moet worden. Terwijl zij die onvoldoende aandacht aan de cloud besteden hun organisaties mogelijk tekort doen.

Dat blijkt uit onderzoek van Google onder financiële beslissers, uitgevoerd door Vanson Bourne in verschillende Europese landen, waaronder Nederland. finance vs IT

De bewustheid van de (voordelen van) cloud computing zijn groot onder financiële beslissers. 88 procent is zich bewust van het onderwerp. Slechts 17 procent van de respondenten is zeer bekend met cloud computing.

Uit het onderzoek blijkt dat de voordelen die financiële beslissers zien in cloud computing vaak gerelateerd zijn aan kostenbesparingen, zoals besparingen op software, hardware, kostendeling met verschillende regio’s/departementen/afdelingen, hogere flexibiliteit en schaalbaarheid van operaties, alleen betalen voor gebruik, betere M&A integratie, nieuwe producten sneller introduceren en verhoging van medewerkerproductiviteit.

Maar kostenvoordelen zijn niet de enige business benefits van de cloud. De cloud kan namelijk leiden tot - onder andere - betere samenwerking en proces efficiency. Heeft dat impact op diegenen die werkzaam zijn in de financiële functie? Jazeker. Financials die in het onderzoek aangaven zeer bekend te zijn met cloud computing waren eerder geneigd grotere flexibiliteit en schaalbaarheid als grootste voordeel van de cloud te zien in plaats van lagere software en hardwarekosten.

Conclusie: Voor financials die het onderwerp cloud computing goed begrijpen, zijn de grootste voordelen niet direct financieel van aard. Dat betekent dat in sommige bedrijven, financiële beslissers betrokken zijn bij de acquisitie van cloud computing voor redenen die verder gaan dan kostenbesparing, maar die de organisatie als geheel verbeteren.

41 procent van de respondenten denkt dat de CFO de komende jaren belangrijker wordt in het inkopen en managen van IT-diensten. In Nederland is dat slechts 27 procent, en momenteel speelt in ons land slechts 10 procent van de CFO’s een centrale rol in de clouddiscussie. Heeft dat tot gevolg dat de IT-afdeling in belang afneemt? Uit het onderzoek blijkt van niet. De meerderheid van de respondenten gelooft dat de adoptie van cloud computing zal resulteren in een verhoging van het vermogen van de IT-afdeling om te innoveren, en – misschien nog wel belangrijker – 58 procent gelooft dat het bijdraagt aan het vermogen van de IT-afdeling om bij te dragen aan strategierealisatie.

Wat betreft de adoptie van de cloud: 38 procent heeft cloud computing geadopteerd en 29 procent heeft plannen om dit te doen. 38 procent is het aan het evalueren. Slechts 12 procent heeft het niet geadopteerd en is dit ook niet van plan.

Klik hier voor een samenvatting en het onderzoeksrapport.

 

Bron: Google / Financieel Management

Powered by Web Agency
 

Contact

WERK®
Eisenhowerlaan 128
2517 KM  Den Haag

Tel. 070 - 887 65 48
E-mailinfo@werkwens.nl