Werkwens

  • OVER ONS Nieuws 2
  • OVER ONS Nieuws 1

Finance en budgettering meest gevraagde harde competentie, zachte competenties steeds belangrijker

De kans op een succesvolle carrière groeit aanzienlijk met de juiste competenties. Hays inventariseerde de vraag naar verschillende competenties en heeft een top tien samengesteld van de meest gevraagde competenties van hoogopgeleiden. Bovenaan in de top 10 staat de vraag naar talenkennis, mensenkennis en leiderschap & teamwork.

De top tien is opgesplitst in zogenaamde ‘zachte’ en ‘harde’ competenties. Hoogopgeleide kandidaten beschikken voornamelijk over onvoldoende zachte competenties. De vraag naar harde, vaak vakgerelateerde, competenties is vooral afhankelijk van de huidige economische omstandigheden en demografische lange termijntrends. Positief voor financials is dat in de vraag naar harde competenties finance en budgettering bovenaan staat. Ook van finance professionals wordt echter steeds vaker verlangd dat zij hun zachtecompententies finance professional competenties zoals bijvoorbeeld goede communicatieve vaardigheden, presenteren en mensen kunnen overtuigen, goed ontwikkeld hebben.

De top tien van meest gevraagde competenties wereldwijd:

Zachte competenties

1. Talenkennis: Een terugkerend thema in verschillende sectoren en landen is extra talenkennis. In de wereldeconomie is het Engels de voertaal. Veel Nederlanders beheersen deze taal, maar vergeten steeds vaker een derde, net zo belangrijke taal aan te leren, zoals Duits, Frans of Spaans. Tijdens een sollicitatieprocedure kan talenkennis een doorslaggevende competentie zijn.

2. Mensenkennis en communicatie: Werkgevers zoeken kandidaten met goede presentatievaardigheden, die efficiënt werken in teamverband en relaties kunnen opbouwen.

3. Teammanagement en leiderschap: Op managementniveau is geregeld een gebrek aan leiderschap en teamwork. De oorzaak hiervan kan liggen bij een gebrek aan investeringen in opleidingen en trainingen.

4. Organiseren: Wereldwijd is er veel aandacht voor time-management. In de huidige economische omstandigheden zoeken werkgevers mensen die hun dag efficiënt in kunnen delen zodat ze de hoogst mogelijke waarde kunnen toevoegen aan het bedrijf.

Harde competenties

5. Finance en budgettering: Een groeiend aantal organisaties zoekt naar talent met kennis van financiën en budgetten. In veel landen is er een tekort aan lokale sollicitanten met deze vaardigheden.

6. IT: Er is wereldwijd een tekort aan kandidaten met specifieke kennis over JAVA, .NET, en C++.

7. Duurzaamheid: Dit is een betrekkelijk nieuw, maar een groeiend aandachtsgebied met in het bijzonder een wereldwijde vraag naar kennis over groene energie en bouw.

8. Inkoop en onderhandeling: Bedrijven zijn steeds meer gericht op kostenbesparingen. Hiervoor zoeken ze professionals die bezuinigingen kunnen realiseren en de beste deals kunnen sluiten.

9. Research & Development (R&D): Grote tekorten aan R&D personeel worden verwacht bij organisaties in technologie, consumentenproducten, en industrie en biowetenschap.

10. Gezondheidszorg: Mensen worden steeds ouder en daarmee groeit de behoefte aan gezondheidszorg. Het tekort aan professionals in de gezondheidssector zal daardoor in de komende twintig tot 50 jaar een bedreiging vormen voor zowel de gezondheidszorg als de wereldeconomie.


Bron: Managersonline | Hays

 

Powered by Web Agency
 

Contact

WERK®
Eisenhowerlaan 128
2517 KM  Den Haag

Tel. 070 - 887 65 48
E-mailinfo@werkwens.nl