Werkwens

 • OVER ONS Nieuws 1
 • OVER ONS Nieuws 2

Is jouw finance afdeling klaar voor SEPA en IBAN?

Het bedrijfsleven bereidt zich onvoldoende voor op de overstap naar IBAN, het nieuwe internationale bankrekening nummer. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB). 

Op 1 februari 2014 zal SEPA (Single Euro Payments Area) ook voor binnenlandse betalingen een feit zijn. Het is dan niet meer mogelijk om betalingen voor geleverde diensen en services te doen zoals we gewend zijn (via de 'overschrijving' en 'incasso'). Dit heeft verstrekkende gevolgen voor financiële processen, de samenwerking met leveranciers, klanten en banken.

"SEPA gereed zijn" is echter meer dan alleen BIC en IBAN. Wat betekenen de wijzigingen voor de finance afdeling?

 1. Conversie naar IBAN
  Bestaande rekeningnummers zullen geconverteerd moeten worden naar het voor Nederland 18 karakters tellende IBAN-nummer. Dit betekent een aanpassing aan alle processen en systemen waar het bankrekeningnummer een rol speelt (rapportagesystemen, debiteuren/crediteurenbeheer), documentatie en publicaties - zoals bijv. de website - waarop het bankrekeningnummer vermeld staat.
 2. Standaardisatie van betaalvormen
  Er zal een migratie plaats moeten vinden naar de nieuwe SEPA-producten: Credit Transfer en Direct Debit om ervoor te zorgen dat de betaalstromen gewaarborgd blijven. De gehele betaalketen zal naar de nieuwe standaarden en afspraken moeten worden getransformeerd, zowel binnen de organisatie als naar de buitenwereld.
 3. Nieuwe vereisten aan betalingsproces.
  Met de invoering van SEPA worden nieuwe vereisten gesteld omtrent het vooraf informeren bij incasso en het op orde hebben van de machtigingenadministratie.
 4. Extra mogelijkheden voor efficiency en kostenverlaging
  Met de standaardisatie van de producten in alle SEPA-landen ontstaan er mogelijkheden treasury en cash management te versimpelen en daarmee bankkosten te verlagen. Verbeterde informatie rondom de betaling maakt het mogelijk om processen verder te automatiseren.

 

Meer informatie:
SEPA: www.sepanl.nl
OveropIban.nl: www.overopiban.nl/bedrijven/
Betaalvereniging: www.betaalvereniging.nl

Professionals van WERK® kunnen jouw bedrijf/finance afdeling helpen zich klaar te maken voor SEPA, alsmede te kijken welke efficiëntie en automatiseringsslagen er gemaakt kunnen worden zodat (bank)kosten verlaagd worden. Neem contact met ons op voor meer informatie: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. / 070 - 887 65 48.

Powered by Web Agency
 

Contact

WERK®
Eisenhowerlaan 128
2517 KM  Den Haag

Tel. 070 - 887 65 48
E-mailinfo@werkwens.nl